Kolašin, 20. oktobar 2020.

Do standardizacije kolašinskog lisnatog sira uz podršku Kraljevine Norveške

Deset proizvođača kolašinskog lisnatog sira potpisalo je ugovore o donaciji duplikatora za mlijeko, koji će im omogućiti najveći nivo standardizacije proizvodnje kolašinskog lisnatog sira i olakšati preradu mlijeka i proizvodnju sira.

Projekat „Standardizacija poljoprivredne proizvodnje u ruralnim oblastima“, koji Kraljevina Norveška finansira sa 40.100 dolara u okviru projekta „Norveška za vas – Crna Gora“, ima za cilj standardizaciju proizvodnje kolašinskog lisnatog sira na 50 poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije opština Kolašin i Mojkovac, koji su obuhvaćeni projektom. NVO Klasterska inicijativa, koja sprovodi ovaj projekat u saradnji sa Udruženjem proizvođača kolašinskog lisnatog sira, nabavila je vrijednu opremu koja će doprinijeti standardizaciji proizvodnje kolašinskog lisnatog sira: 10 duplikatora, 14 muzilica, 40 kompleta posuđa od inoxa, termometri itd. 

Deset proizvođača kolašinskog lisnatog sira potpisalo je ugovore o donaciji duplikatora za mlijeko, koji će im omogućiti najveći nivo standardizacije proizvodnje kolašinskog lisnatog sira i olakšati preradu mlijeka i proizvodnju sira.

“NVO Klasterska Inicijativa već duži niz godina uspješno sprovodi projekte koji se tiču ruralnog razvoja, ravnomjernog regionalnog razvoja i zaštite životne sredine. I dalje ćemo kroz ovakve projekte pomagati seoska domaćinstva i poljoprivredne proizvođače iz navedenih opština i tako ih osnažiti, te na pravi način usmjeriti na ekonomski održiv i stabilan rast i razvoj”, rekao je izvršni direktor “Klasterske inicijative” Milovan Vlahović.

Poljoprivredni proizvođači obuhvaćeni projektom su prošli i kroz seriju radionica koje su za cilj imale upoznavanje sa specifikacijom o oznaci porijekla kolašinskog lisnatog sira, primjenom specifikacije u procesu proizvodnje lisnatog sira kao i načinom korišćenja opreme obezbijeđenje projektom.

“U okviru poziva za finansiranje projekata podrške poslovanju, Kraljevina Norveška nastoji da doprinese unaprijeđenju poslovanja koje će doprinijeti povećanju održivosti i konkurentnosti malih biznisa i otvaranju novih radnih mjesta. Kroz podršku proizvođačima u Kolašinu i Mojkovcu, proizvodnja kolašinskog lisnatog sira biće profesionalizovana, a njen obim povećan, što će doprinijeti razvoju poljoprivrede ovog kraja”, rekao je menadžer projekta “Norveška za vas - Crna Gora” Armen Čekić. 

„Zahvalni smo Vladi Kraljevine Norveške koja je obezbijedila sredstva za ovaj projekat i prepoznala značaj poljoprivrednih proizvođača u privrednom i društvenom životu opština Kolašin i Mojkovac a samim tim i značaj kolašinskog lisnatog sira kao najprepoznatljivijeg proizvoda na ovom područiju“ rekao je potpredsjednik Opštine Kolašin Danilo Medenica.

U okviru projekta "Norveška za vas – Crna Gora”, Kraljevina Norveška izdvojila je više od 240.000 dolara za projekte unaprijeđenja poslovanja koji će doprinijeti povećanju održivosti i konkurentnosti malih biznisa i otvaranju novih radnih mjesta.