Podgorica, 30. oktobar 2019.

Jača konkurentnost privrede u Crnoj Gori uz podršku Norveške

Povećanje konkurentnosti i jačanje ekonomije u nerazvijenim područjima zajednički su ciljevi Ministarstva ekonomije i Kraljevine Norveške – poručeno je danas tokom informativne sesije povodom javnog poziva za dostavljanje prijedloga projekata za podršku razvoju poslovanja u Crnoj Gori, koji sprovodi projekat „Norveška za vas – Crna Gora“.

Lokalni sekretarijati za razvoj privrede ili preduzetništva, biznis centri i asocijacije, klasteri, naučno-istraživački centri i svi ostali entiteti koji pružaju podršku razvoju biznisa do 30. novembra 2019. godine mogu podnijeti prijedloge projekata koji imaju za cilj unapređenje održivosti i konkurentnosti malih biznisa. Tokom informativne sesije u Podgorici, svi učesnici imali su prilike da dobiju informacije o svim detaljima poziva.

„Drago mi je da vidim veliko interesovanje za ovaj javni poziv koji će pomoći preduzetnicima, mikro i malim preduzećima, gazdinstvima, kooperativama i organizacijama civilnog društva da se prošire na nova tržišta, kao i da uvedu nove profesionalne standarde. Naši napori doprineće da se stvore nova radna mjesta i smanji nezaposlenost, najviše među najranjivijim grupama. Zato kroz projekat „Norveška za vas – Crna Gora“ želimo da zajednički ojačamo ekonomiju i posvedočimo napretku zemlje“, rekla je otpravnica poslova ambasade Kraljevine Norveške Jane Knutrud.

Kraljevina Norveška izdvojila je 200.000 evra za ove projekte, a uslov za podnošenje prijava je da predložene aktivnosti u okviru ovog poziva budu dominantno sprovodene na području opština: Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Rožaje, Šavnik, Ulcinj i Žabljak.

„Ciljevi projekta „Norveška za vas – Crna Gora“ su značajnim dijelom vezani za ciljeve kojima teži Ministarstvo ekonomije, tako da smo praktično na istom zadatku, a podrška privredi u cilju jačanja njene konkurentnosti je posebno važan segment. Iz ugla politike regionalnog razvoja sa posebnom naklonošću gledamo na selekciju manje razvijenih lokalnih samouprava koje su targetirane u okviru ovog projekta. Cijenimo realizaciju projekta „Norveška za vas“ u Crnoj Gori, kako zbog pozitivnih efekata koji će sigurno biti ostvareni, tako i zbog partnerstva“, izjavio je Miloš Čelanović, direktor Direktorata za razvoj u Ministarstvu ekonomije.

Poziv je podjeljen u dvije partije - za projekte koji se realizuju na području jedne opštine i projekte koji će biti sprovedeni u dvije ili više opština.

„Vrijednost bespovratnih sredstava za prvu partiju može da varira od 10.000 do 20.000 evra, dok će grantovi za drugu iznositi od 20.000 do 40.000 evra. Projektne aktivnosti mogu da traju najduže deset mjeseci“, rekao je Armen Čekić, menadžer projekta „Norveška za vas – Crna Gora“.

Svi detalji poziva i prijavni formulari dostupni su na vebsajtu projekta „Norveška za vas – Crna Gora“ (www.norveskazavas.me).

Projekat “Norveška za vas – Crna Gora” ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unaprijeđenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore. Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 1,4 miliona eura, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).