Podgorica, 6. novembar 2020.

Jače žensko preduzetništvo u Crnoj Gori uz podršku Norveške

Jedanaest preduzetnica dobilo je podršku u vidu mentoringa, edukacije, kreiranja vizuelnog identiteta, izrade sajtova i promotivnog materijala, sa ciljem unapređenja kvaliteta njihovih proizvoda, vidljivosti, tržišne konkurentnosti i profitabilnosti njihovih biznisa. 

U okviru projekta „Jačanje konkurentnosti ženskih biznisa kroz direktnu podršku“, koji je sprovela Asocijacija poslovnih žena Crne Gore uz podršku Kraljevine Norveške kroz projekat “Norveška za vas - Crna Gora”, 11 preduzetnica dobilo je podršku u vidu mentoringa, edukacije, kreiranja vizuelnog identiteta, izrade sajtova i promotivnog materijala, sa ciljem unapređenja kvaliteta njihovih proizvoda, vidljivosti, tržišne konkurentnosti i profitabilnosti njihovih biznisa. 

Sajam proizvoda preduzetnica Lidije Giljen i Jelene Glušice Nikolić i preduzeća Herbs&Clay iz Nikšića, kao i klastera “Vrijedne ruke” Bihor iz Petnjice održan je 6. i 7. novembra u Podgorici, u organizaciji Asocijacije poslovnih žena Crne Gore, koja im je, pored planiranih aktivnosti, omogućila i dodatnu podršku u vidu umrežavanja, kontinuiranog savjetovanja i praćenja i nakon realizacije projekta. 

„Kraljevina Norveška je prepoznala značaj ulaganja u ženski preduzetnički potencijal u Crnoj Gori i finansirala projekat, kroz koji su naše korisnice značajno unaprijedile svoje biznise, na osnovu čega će se još kvalitetnije pozicionirati na tržištu. Takođe hvala i Kancelariji Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), koja sprovodi aktivnosti programa “Norveška za vas - Crna Gora” na terenu i čiji zaposleni su nam pružili veliku podršku prilikom realizacije svih projektnih aktivnosti”, rekla je Ljubica Kostić-Bukarica, predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore.

Ukupna vrijednost projekta je 33.000 dolara, od kojih 95,45% finansira Kraljevina Norveška, a 4,55% sufinansira Asocijacija poslovnih žena Crne Gore. 
 

“U okviru javnog poziva za projekte pružanja podrške poslovanju, kroz projekat "Norveška za vas - Crna Gora", finansirali smo devet projekata koji će direktno ili indirektno uticati na ostvarivanje prihoda i povećanje mogućnosti zapošljavanja. Veoma mi je drago što danas vidimo konkretne učinke naših zajedničkih napora, a to su korisnice iz Nikšića i Petnjice, koje su kroz različite aktivnosti projekta Asocijacije poslovnih žena Crna Gore dobile podršku da profesionalizuju proizvodnju i prodaju svojih proizvoda. A samo uz ekonomsko osnaživanje, možemo da očekujemo povećanje održivosti i konkurentnosti malih preduzeća, što doprinosi i stvaranju novih radnih mjesta”, rekao je menadžer projekta “Noveška za vas - Crna Gora” Armen Čekić.

Sajam je održan uz strogo poštovanje epidemioloških mjera, propisanih od strane Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.