Nikšić, 21. decembar 2020.

Uz ljubav ka grnčariji do novih radnih mjesta

"Podrška Kraljevine Norveške otvorila nam je mnoge nove mogućnosti, poboljšala proizvodni proces, olakšala ga i smanjila troškove. Tako smo dobili mogućnost da zaposlimo još jednu osobu", objašnjava izvršna direktorica “Herbs&Clay” Ana Milović Jasikovac

Strast ka uzgoju dekorativnih i aromatičnih biljaka i grnčarstvu može prerasti u zanimanje, a uz pravu podršku omogućiti i dobro zaposlenje. Sa ovom idejom, malu porodičnu kompaniju “Herbs&Clay” u Nikšiću osnovala je Ana Milović Jasikovac početkom 2018. godine. Njena dugogodišnja ljubav ka saksijama, šoljama i drugim keramičkim predmetima ogleda se u pažljivoj ručnoj izradi, bilo na grnčarskom kolu ili posebnim tehnikama oblikovanja gline rukama, otiskivanjem ili urezivanjem. A to je bio glavni preduslov da posao počne da napreduje.

“Naša misija je da bojama i aromama obogatimo životne i radne prostore i trpeze, a to ljudi prepoznaju. Suvenirima nastojimo da doprinesemo ponudi kvalitetno ručno rađenih predmeta u Crnoj Gori, dok od biljaka uzgajamo kaktuse, sukulente, začinsko i aromatično bilje”, objašnjava izvršna direktorica “Herbs&Clay” Ana Milović Jasikovac.

Uvidjela je Ana mogućnost da unaprijedi poslovanje, i konkurisala u okviru javnog poziva za podršku malim preduzećima. Za povećanje proizvodnje i zapošljavanja, uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta “Norveška za vas - Crna Gora”, njena firma dobila je dodatni grnčarski točak, sto za ravnanje, valjke i ekstuder za glinu, kao i drugu potrebnu opremu, koja će im pomoći da ne zavise od uvoza sirovine.

“Podrška Kraljevine Norveške otvorila nam je mnoge nove mogućnosti, poboljšala proizvodni proces, olakšala ga i smanjila troškove. Tako smo dobili mogućnost da zaposlimo još jednu osobu. Nabavkom mašina, dobili smo šansu da recikliramo glinu tokom procesa proizvodnje, te testiramo lokalne gline kako bi naš proizvod bio potpuno domaći, a da je ne uvozimo. Kroz projekat smo adaptirali prostor, da bismo ga prilagodili našem kursu grnčarstva i osposobili da bude prijatan za posjetioce i klijente”, objašnjava Ana Milović Jasikovac.

Kompanija “Herbs&Clay” dobila je i indirektnu podršku Kraljevine Norveške, kroz poziv organizacijama za podršku poslovanju.

“Tako smo preko Asocijacije poslovnih žena Crne Gore dobili marketing plan i sajt sa vebšopom, da možemo da prodajemo preko interneta, jer imamo ambiciju da privučemo i klijente iz regiona i Evrope. Sada imamo motivaciju da više ulažemo u biznis, istražujemo tržište, da tražimo najbolje modalitete proizvodnje i poslovanja. Nemjerljiv je uticaj podrške Kraljevine Norveške imao na našu kompanije u pogledu preduzetničkih vještina kao što su marketing, komunikacija, nabavke, proširivanje usluga i upotpunjavanje lanca proizvodnje”, zaključuje izvršna direktorica “Herbs & Clay”.