Podgorica, 15. novembar 2022.

Veća konkurentnost malih IT kompanija uz podršku Norveške

Projekat “StepUp with Cortex” bio je usmjeren na usavršavanje i edukaciju zaposlenih iz 12 kompanija malih IT kompanija, kroz nadogradnju institucionalnih, administrativnih i organizacionih kapaciteta i poslovnih vještina. 

Projekat “StepUp with Cortex”, koji je klaster ICT Cortex realizovao u saradnji sa Glavnim gradom Podgoricom, uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta “Norveška za vas - Crna Gora”, u periodu od marta do novembra ove godine, bio je usmjeren na usavršavanje i edukaciju zaposlenih iz 12 kompanija malih IT kompanija, sa ciljem poboljšanja konkurentnosti kroz nadogradnju institucionalnih, administrativnih i organizacionih kapaciteta i poslovnih vještina zaposlenih. 
 
U ovom projektu, učestvovale su kompanije Alicorn, Amplitudo, Arhimed, Bild studio, Codepixel, Codeus, Data Design, DigitalBee, Fleka, Logate, Omnitech i Oykos Development. 

“Realizovano je pet programa edukacije, bilo je angažovano ukupno deset trenera, koji su održali edukaciju za oko 100 zaposlenih iz 12 kompanija. Zaposleni iz ICT Cortex izvršne kancelarije takođe su uspješno prošli edukaciju za agilni projektni menadžment, a urađene su i preporuke za unapređenje poslovnog ambijenta za IT kompanije na nivou Glavnog grada”, istakla je direktorka projekata ICT Cortex Ferida Mandić.


Direktor Centra za informacioni sistem Glavnog grada, Džemal Lekić, istakao je da je uprava Podgorice posvećena unapređenju sektora mikro, malih i srednjih preduzeća koji je jedan od ključnih faktora za ubrzani ekonomski razvoj.
 

“ICT sektor u Glavnom gradu je prepoznat kao jedan od najvažnijih sektora za budući ekonomski razvoj Podgorice, jer podržava sve ostale sektore privrede. Zadnjih godina, uprava Glavnog grada je prepoznala digitalizaciju kao jedan od prioriteta u razvoju crnogorskog društva u pogledu procesa, koji mogu uticati na unapređenje kvaliteta i standard života građana. Cilj je da ICT postane snažan sektor privrede koji bi mogao postati crnogorska vodeća izvozna djelatnost. Kroz saradnju aktera u ICT zajednici doći će do povećanja broja zaposlenih, primarno stručnog kadra, pa je razvoj I primjena ICT-a od presudnog značaja za ekonomski razvoj”, naglasio je Lekić.

Menadžer projekta “Norveška za vas - Crna Gora” Armen Čekić istakao je da mu je posebno drago što je ICT sektor prepoznao važnost razvoja ljudskih resursa.
 

“Razvoj ljudskih resursa je najbitniji za razvoj jednog preduzeća, i za rast ekonomije, što za sobom povlači i razvoj tehnologije. Zato da ga treba kontinuirano razvijati. Takođe,  nadam se da će i ostali pratiti ovakav pristup svom daljem razvoju”, zaključio je Čekić. 

Učesnicima su uručene potvrde i sertifikati o uspješno završenim treninzima, gdje su prenijeli svoje utiske sa treninga. Puno interakcije, grupnog rada, vježbi, kako su kazali, olakšalo im je proces učenja i usvajanje novih vještina i znanja, i preporučuju ljudima iz različitih sfera ovakve vrste edukacije, jer su svima od velike koristi.
 

“Tri mjeseca smo se družili i radili zajedno, sa ciljem da se povežemo međusobno, da nijesmo konkurencija jedni drugima, nego podrška. ICT je industrija koja se brzo mijenja, fleksibilna je i stavlja prioritet na efikasnost, na kratke rokove i inovativnost. Tako da moramo ljude podržati, raditi na njihovom razvoju, vještinama komunikacije, pregovaranja, da prevaziđu strahove, tremu i slično”, opisala je jedna od trenerica Danka Ćetković.