Podgorica, 11. mart 2020.

Veće zapošljavanje kroz projekte vrijedne 540.000 evra uz podršku Kraljevine Norveške

Kraljevina Norveška podržaće 30 projekata za unapređenje zapošljivosti i podršku poslovanju u manje razvijenim područjima Crne Gore, preko projekta “Norveška za vas - Crna Gora”.

Kraljevina Norveška podržaće 30 projekata za unapređenje zapošljivosti i podršku poslovanju u manje razvijenim područjima Crne Gore, preko projekta “Norveška za vas - Crna Gora”. Ovi projekti vrijedni ukupno 540.000 evra, doprineće zapošljavanju najmanje 35 osoba i povećanju održivosti i konkurentnosti malih biznisa, a predstavnicima preduzeća i organizacija koje će sprovoditi projekte dodjeljeni su danas sertifikati o finansijskoj podršci Kraljevine Norveške.

“Ministarstvo ekonomije i projekat “Norveška za vas - Crna Gora” imaju zajednički cilj da pruže podršku privrednom sektoru i lokalnim samoupravama, a veoma je važno što korisnici projekata dolaze iz manje razvijenih opština. Ovakvi projekti koji ciljaju razvoj manje razvijenih područja zaslužuju pažnju i napor svih nas da podržimo ovaj proces, a broj pristiglih prijava tokom dva javna poziva govori o potrebi za ovim oblikom podrške”, rekao je generalni direktor Direktorata za razvoj Ministarstva ekonomije Crne Gore Miloš Čelanović. 

Na osnovu dostavljenih prijedloga projekata u okviru javnog poziva, odobreno je finansiranje 21 projekta za preduzetnike i mala preduzeća, koji će im pomoći da povećaju zapošljivost u manje razvijenim područjima. Za ove aktivnosti, Kraljevina Norveška izdvojila je 192.000 evra, dok privrednici kofinansiraju sa 48.000 evra.

“Projekat “Norveška za vas - Crna Gora”, koji finansira Kraljevina Norveška, realizujemo u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i drugim resornim ministarstvima zaduženim za zapošljavanje i regionalni razvoj. Podrška razvoju malih biznisa ima za cilj da poveća zapošljivost u 16 opština obuhvaćenih projektom, dok od organizacija za podršku poslovanju očekujemo da rade sa privrednim subjektima na razvoju konkurentnosti, rastu proizvodnje i prihoda”, rekao je menadžer projekta “Noveška za vas - Crna Gora” Armen Čekić.

Devet projekata za podršku poslovanju odabrano je u okviru javnog poziva, koji će direktno ili indirektno uticati na ostvarivanje prihoda i povećanje mogućnosti zapošljavanja, a biće ojačana i saradnja svih uključenih partnera na nivou opštine. Kraljevina Norveška za ove aktivnosti izdvaja 286.000 evra, dok organizacije za podršku poslovanju učestvuju sa 15.000 evra.