Andrijevica-Berane, 10. februar 2021.

Veći rast ruralnog turizma uz podršku Norveške

U toku je adaptacija dva planinarska doma Krivi do u Andrijevici i Suvodo u Beranama koji se nalaze na području zaštićenih zona Nacionalnog parka "Biogradska gora" i Regionalnog parka prirode "Komovi"

Turistička ponuda Andrijevice i Berana biće unapređena uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta “Norveška za vas - Crna Gora”. U toku je adaptacija dva planinarska doma Krivi do u Andrijevici i Suvodo u Beranama koji se nalaze na području zaštićenih zona Nacionalnog parka "Biogradska gora" i Regionalnog parka prirode "Komovi", kroz međuopštinski projekat “Turističkim stazama sjevera” ukupne vrijednosti 58.100 dolara.

“Sjever Crne Gore obiluje prirodnim ljepotama i turističkim potencijalima koje je potrebno predstaviti i iskoristiti ih za razvoj naših opština, naročito zapošljavanje i ekonomsko jačanje. Zahvaljujući podršci Kraljevine Norveške, kroz ovaj projekat biće poboljšana saradnja među partnerima kroz zajednički rad na boljoj kapitalizaciji i korištenju ljudskih, prirodnih i turističkih resursa”, kaže rukovodilac projekta “Turističkim stazama sjevera” u opštini Berane Maja Pešić.

Ove opštine raspolažu dobrom mrežom planinarskih, biciklističkih i pješačkih staza, a sportisti i rekreativci često traže smještaj u ovim planinarskim domovima, koji raspolažu sa po 25 ležajeva. To će doprinijeti i razvoju seoskog turizma, kao i plasiranju lokalnih prozivoda i domaće hrane proizvedene na okolnim farmama.

“Stavljanjem u funkciju adaptiranog planinarskog doma ,,Krivi Do“  povezivaće se turizam i poljoprivreda, gdje lokalna samouprava prepoznaje izuzetni potencijali. Tradicionalna, domaća hrana proizvedena na seoskom imanju i okolnim katunima, kultura i običaji u kombinaciji sa ruralnim ambijentom privlače sve veći broj turista. Ovim projektom se, između ostalog, namjerava zaustaviti ili ublažiti migracija stanovništva sa ovog područja, a posebno mladih”, navodi menadžer projekta u opštini Andrijevica Miloje Bakić.

Kraljevina Norveška za ovaj projekat izdvojila je 52.300 dolara, dok opštine Andrijevica i Berane učestvuju sa 5.800 dolara.