Podgorica, 24. oktobar 2019.

Informativne sesije o Javnom pozivu za projekate vredne 200.000 evra za razvoj poslovanja u Crnoj Gori

Informativne sesije na kojima će biti detaljno predstavljen Javni poziv subjektima za podršku poslovanju u Crnoj Gori za dostavljanje prijedloga projekata koji će unaprijediti održivost i konkurentnost malih biznisa, u okviru projekta „Norveška za vas – Crna Gora“, biće održane u ponedjeljak, 28. oktobra u Bijelom Polju i u srijedu, 30. oktobra u Podgorici.

Kraljevina Norveška izdvojila je 200.000 evra za projekte unapređenja poslovanja za koje mogu konkurisati lokalni sekretarijati za razvoj privrede ili preduzetništva, biznis centri i asocijacije, klaster, naučno-istraživački centri i svi ostali entiteti koji pružaju podršku razvoju biznisa.

Ovaj javni poziv ima za cilj da pomogne preduzetnicima, mikro i malim preduzećima, gazdinstvima, kooperativama i organizacijama civilnog društva da se prošire na nova tržišta, kao i da uvedu nove profesionalne standarde. Uslov za podnošenje prijava je da predložene aktivnosti u okviru ovog poziva budu dominantno sprovodene na području opština: Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Rožaje, Šavnik, Ulcinj i Žabljak.

Poziv je podjeljen u dvije partije - za projekte koji se realizuju na području jedne opštine i projekte koji će biti sprovedeni u dvije ili više opština. Vrijednost bespovratnih sredstava za prvu partiju može da varira od 10.000 do 20.000 evra, dok će grantovi za drugu iznositi od 20.000 do 40.000 evra. Projektne aktivnosti mogu da traju najduže deset mjeseci.

Svi detalji poziva i prijavni formulari dostupni su na vebsajtu projekta „Norveška za vas – Crna Gora“ (www.norveskazavas.me), a zainteresovani mogu dobiti više informacija i na informativnim sesijama, koje će biti održane prema utvrđenom rasporedu:

  • 28. oktobar 2019. – Bijelo Polje (početak u 9.30 časova, hotel Franca, Muniba Kučevića bb)
  • 30. oktobar 2019. – Podgorica (početak u 10.30 časova, hotel CentreVille, Cetinjska 7)

Detalji poziva i neophodni formulari dostupni su na sledećem linku:

https://www.norveskazavas.me/ktext/javni-poziv-za-dostavljanje-projektnih-prijedloga-za-subjekte-koji-pruzaju-podrsku-razvoju-poslovanja

Projekat “Norveška za vas – Crna Gora” ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unaprijeđenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore. Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 1,4 miliona eura, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).